Vrijwilliger Thuis ondersteunt mantelzorgers

10 november, Dag van de Mantelzorg. Je bent mantelzorger als je voor een naaste zorgt die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is. In Zoetermeer zijn naar schatting 37.000 mensen mantelzorger; ruim 6.000 langdurig en intensief. Mantelzorger zijn vraagt veel, ook al doe je het uit liefde. Je kunt je eenzaam gaan voelen. Gezondheidsverlies en verhuizing van je partner naar een verpleeghuis geeft veel emoties. Tijdig de stap zetten om hulp te vragen is aan te raden.

Een maatje ter ontlasting

In aanvulling op de professionele zorg biedt MEE ZHN-Vrijwilliger Thuis in Zoetermeer ondersteuning met een maatje; voor u als mantelzorger of voor uw naaste, afhankelijk van waar ú het meest mee geholpen bent. Een van de vrijwilligerscoördinatoren luistert graag naar úw verhaal en gaat vervolgens op zoek naar een maatje; passend bij úw persoon, úw situatie en úw wensen. Een maatje die menselijke warmte en aandacht geeft. Een ‘Mantelzorgermaatje’, ‘Vertrouwelingmaatje’ of ‘Thuismaatje’.

Mantelzorgermaatje

Hierbij staat de mantelzorger zelf centraal, niet de zorgvrager. Een ‘Mantelzorgermaatje’ ondersteunt met datgene waar behoefte aan is. Het kan gaan om emotionele steun, een luisterend oor, het samen doen van een ontspannende bezigheid, het uitwisselen van ervaringen of hulp bij regelzaken.
Mevrouw Jansen: ”Het klikt heel goed met mijn maatje Nel. Ik kijk wekelijks uit naar haar komst.” Nel: “Het is voor mevrouw Jansen belangrijk dat zij een uitlaatklep heeft voor het verdriet van de dementie van haar man. Ik vind het fijn om dat voor haar te zijn. We praten veel, doen een spelletje of gaan samen ergens naar toe.”

Vertrouwelingmaatje

Een Vertrouwelingmaatje gaat mee naar persoonlijke afspraken, zoals afspraken met artsen , opticien en vaccinatie; voor een tweede luisterend oor in de spreekkamer en het maken van een kort verslagje.
Lotte: “Ik was zo gerustgesteld dat ik niet meer alleen naar het ziekenhuis hoefde. Ik was te gespannen om te onthouden wat er gezegd werd.” Haar mantelzorger: “Vanaf het eerste moment dat er een Vertrouwelingmaatjes meeging, gaf het mij rust. Ik kon overdag weer op mijn werk zijn. Er waren met betrekking tot Lotte nog genoeg andere zaken die ik te doen had.”

Thuismaatje voor respijtzorg

Een Thuismaatje komt bij een zorgvrager die nog thuis woont, voor een praatje en om binnenshuis of buitenshuis samen iets leuks te doen. Hierdoor krijgt de mantelzorger even tijd voor zichzelf.
“Als Thuismaatje Anja er is kan ik als mantelzorger met een gerust hart de deur uit. Anja straalt vertrouwen uit.” Die paar uurtjes respijtzorg betekenen veel zowel voor het echtpaar als voor Anja.

Voor informatie of aanvraag van harte welkom via vrijwilligerthuis@meezhn.nl of Maria van den Akker, tel. 06 10646765.