fbpx
MEE sliderafbeelding - moeder met kind
MEE sliderafbeelding - jongeman
MEE sliderafbeelding - consulent met client
MEE sliderafbeelding - wheeler
MEE sliderafbeelding - meneer
MEE sliderafbeelding - twee mensen in bakkerij
MEE sliderafbeelding - meisje met beperking
MEE sliderafbeelding - twee jonge vrouwen
MEE sliderafbeelding - vrouw in cafe
MEE sliderafbeelding - man aan telefoon

Home > Voor professionals > Kinderwens, zwangerschap en ouderschap

Advies en ondersteuning bij kinderwens, zwangerschap en ouderschap

Mensen met een verstandelijke beperking of bijvoorbeeld een vorm van autisme kunnen, net als ieder ander, de wens hebben kinderen te krijgen. Deze wens kan bij u als professional tot vragen leiden. Want wat moet u adviseren aan een cliënt/patiënt met een verstandelijke beperking die zwanger wil worden? En wat doet u als deze cliënt bij de zwangerschap of het ouderschap meer ondersteuning nodig heeft dan u kunt bieden?

Heeft u in dit soort situaties behoefte aan advies en informatie, neem dan contact op met de MEE Zuid-Holland Noord. MEE biedt ondersteuning bij kinderwens, zwangerschap en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking en hierbij betrokken professionals.

Ondersteuning bij een kinderwens
MEE helpt de cliënt en haar partner inzicht te krijgen in wat ouderschap met zich meebrengt en wat de gevolgen zijn voor hun leven en het toekomstige kind. Zo ondersteunt MEE de cliënt en partner bij het maken van een weloverwogen keuze. Eventueel worden – in overleg met de cliënt – hierbij ook familie en vrienden betrokken. We noemen dit het Traject Kinderwens.

Ondersteuning bij een zwangerschap
Is een cliënt zwanger, dan helpt MEE haar en haar partner zich goed voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap. MEE kan deze ondersteuning bieden in de vorm van gesprekken of cursussen. Zo nodig helpt MEE de zwangere cliënt bij het aanvragen en realiseren van de noodzakelijke professionele ondersteuning bij de opvoeding van het kind. MEE werkt hierbij samen met o.a. ziekenhuizen, verloskundigen, CJG’s, consultatiebureaus en zorgaanbieders. We noemen dit het Traject Verantwoord Ouderschap. De Trajecten Kinderwens en Verantwoord Ouderschap worden onderbouwd met rapportage en advies van een gedragsdeskundige van de Specialistenpool van MEE.

MEE heeft diverse methoden en middelen om met een cliënt [en partner] in gesprek te gaan over een kinderwens:

Probeerbaby
Ervaringsgericht zorgen voor een simulatiebaby.

Kinderwenskoffer
Inzichtelijk maken wat er kan gaan veranderen op het gebied van wonen, tijd, geld, relaties en welke pedagogische vaardigheden er nodig zijn om een kind op te voeden.

Uitgangspunten ondersteuning door MEE
De ondersteuning door MEE is er op gericht het kind te laten opgroeien in een veilige omgeving; bij voorkeur in het eigen gezin. Voor MEE staat de veiligheid van het kind voorop. MEE biedt kortdurende opvoedkundige ondersteuning aan ouders. Als er langdurig en intensief ondersteuning nodig is, kunnen wij deze organiseren. Cliënten moeten soms de opvoeding uit handen geven. Ook bij het verwerken van het gevoel van verlies dat dit oplevert, biedt MEE ondersteuning.

MEE respecteert een kinderwens van mensen met een verstandelijke beperking. De MEE-consulent staat naast de cliënt en ondersteunt de cliënt (en partner) bij het maken van weloverwogen keuzes. Samen met hen en hun familie en vrienden kijkt MEE naar de mogelijkheden, maar houdt daarbij ook rekening met de beperkingen.

Contact
Telefoon: 088 775 2000
E-mail: kinderwens@meezhn.nl
E-mail: zwanger@meezhn.nl

Stel hier uw vraag over ondersteuning bij kinderwens, zwangerschap of ouderschap:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann