Workshop ‘Teken je MEE?’

Als professional, vrijwilliger of mantelzorger praat u veel met uw cliënt of verzorgde met een beperking. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat uw cliënt niet overspoeld met woorden en moeilijke begrippen. Wat kunt u doen om het gesprek niet te lang te laten duren en wel tot de kern te komen? Hoe behoudt u de aandacht en zorgt u ervoor dat de informatie die u geeft ook onthouden wordt?

Om de gesprekken met en ondersteuning aan de cliënt, hun netwerk en betrokken hulpverleners beter te laten verlopen kunt tekeningen inzetten tijdens de gesprekken. Gebruik maken van tekeningen tijdens het gesprek:

  • helpt u goed af te stemmen op uw gesprekspartner
  • helpt tot de kern te komen
  • helpt complexe informatie te versimpelen
  • zorgt ervoor dat informatie beter wordt onthouden
  • geeft een betere focus aan het gesprek

De creativiteit wordt bevorderd waardoor de cliënt zelf oplossingen kan bedenken. Daarnaast is tekenen ontzettend leuk en geeft dit energie! Iedereen kan leren tekenen tijdens het werk. Iedereen kan simpele tekeningen maken, het gaat erom dat je elkaar begrijpt.

Opleidingsprogramma

Tijdens deze workshop leert u hoe u tekeningen kunt inzetten ter ondersteuning in gesprekken met iemand met een beperking. U hoeft niet goed te kunnen tekenen om deel te nemen aan de workshop.

Na de training

  • Kent u de toegevoegde waarde van tekenen vanuit het perspectief van de professional én vanuit het perspectief van de cliënt/klant.
  • Weet u hoe visualiseren te introduceren tijdens gesprekken. En kunt u een vertaalslag maken naar de eigen praktijk waardoor gesprekken worden geoptimaliseerd.
  • Kunt u figuren, symbolen, emoties en andere relevante basis aspecten tekenen voor dagelijks gebruik.
  • Zet u de tekenvaardigheden in voor abstracte begrippen, als begeleiding, Schuldhulpverlening, ouderschapsplan, indicatie of behandelplan.
  • Heeft u een hoofd vol ideeën en een toolbox vol tekenvaardigheden die ingezet kunnen worden tijdens gesprekken.
  • Beschikt u over goede stiften en een werkboekje om direct mee aan de slag te gaan.

Voor wie

Voor alle professionals, vrijwilligers en mantelzorgers die vanuit die functie in contact komen met mensen (met een beperking).

Aantal deelnemers en duur

Max. 12 personen per training afhankelijk van de grootte van de ruimte. De training duurt 4 uur.

Locatie

De training wordt op locatie van opdrachtgever gegeven of online. MEE heeft een protocol “Veilig trainen in de 1,5 meter economie” waarin staat waar de locatie aan moet voldoen. Deze training geven we ook online.

Open inschrijving

De open training Teken je MEE vindt plaats op de volgende data. Let op! Het betreft hier een training van 3 uur. De training gaat alleen door bij voldoende animo. Kosten € 125,00 per persoon.

Aanmelden

Accreditatie

Het complete opleidingsprogramma is geaccrediteerd bij SKJ voor jeugdzorgwerkers met 4 punten.

Meer informatie

Heeft u interesse in deze training of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met accountmanager Marieke Kunz via m.kunz@meezhn.nl of 06-10696776.

MEE Zuid-Holland Noord is dé opleider voor de ontwikkeling en overdracht van kennis en innovaties rondom leven met een beperking. We hebben er de laatste inzichten gecombineerd met de beste methodieken en die vertaald naar praktijkgerichte workshops en trainingen. Trainingen over het herkennen van en omgaan met (mensen met) een beperking én het verkennen van mogelijkheden.