Observeren, rapporteren en vraagverheldering
Er achter komen wat de daadwerkelijke vraag is van de client, welke passende ondersteuning je daarop in kunt zetten en hoe je dit allemaal goed op papier kunt krijgen zodat iedereen die betrokken is goed begrijpt wat je bedoeld, dat zijn de belangrijkste onderdelen van de maatschappelijke zorg en dienstverlening. Misschien bij mensen met een beperking nog wel wat ingewikkelder. De vaardigheden die je hiervoor nodig hebt zijn objectief observeren, helder en concreet rapporteren en een goede vraagverheldering.
Opleidingsprogramma
In een training van twee dagen krijgen de deelnemers inzicht in hoe deze vaardigheden werken en opdrachten om hun vaardigheden te vergroten.
Op de eerste dag staan we stil bij de onderdelen observeren en rapporteren. Wat is objectief observeren en hoe doe je dit in de hulpverlening? je krijgt algemene informatie, en staat ook vooral stil bij hoe het bij jou werkt. Hoe rapporteer je goed? Wanneer ben je objectief en wanneer geef je je mening? We kijken we ook naar de wettelijke kaders. Wat mag je wel opschrijven en wat niet? Wie mag de rapportage inzien? Hier is ook een huiswerkopdracht aan verbonden.
De tweede trainingsdag staat vooral in het teken van vraagverheldering. Hoe stel je de juiste vragen? Wanneer stel je geen vragen? Ook hier kijken we weer naar de kaders en zullen we aan de hand van oefeningen de kaders toetsen aan de praktijk en oefenen hoe je dit in zet.
Resultaat
Na afloop van de training weet u:
- hoe waarnemen in de praktijk werkt
- wat er allemaal meespeelt als je observeert
- hoe je van een observatie tot een interpretatie komt
- wat de regels en afspraken rond observeren en rapporteren zijn
- wat de basishouding in de hulpverlening is
- verschillende soorten vraagtechnieken en vaardigheden
Voor wie
De training is voor hulpverleners in de maatschappelijke sector die de ondersteuningsbehoefte van cliënten (met een beperking) helder moeten krijgen.
In de training vanuit wordt gegaan dat de deelnemers zelfstandig gesprekken voeren met cliënten en hier rapportages voor de instelling zelf en voor derden moeten opstellen en/of zelfstandig hulpverleningstrajecten moeten doorlopen.
Aantal deelnemers en duur
We werken met groepen tot 12 personen afhankelijk van de grootte van de ruimte. De training duurt 4 dagdelen van 3 uur.
Locatie
De training wordt op locatie van opdrachtgever gegeven. We hebben een protocol “Veilig trainen in de 1,5 meter economie” waar in staat waar de locatie aan moet voldoen.
Accreditatie
Het complete opleidingsprogramma is geaccrediteerd bij SKJ voor jeugdzorgwerkers met 12 punten.
Open inschrijving
De open training observeren, rapporteren en vraagverheldering vindt plaats op de volgende data. Let op het betreft hier een training van 2 dagen! De training gaat alleen door bij voldoende animo. Kosten per persoon: €285,00.
- Dinsdag 25 juni en 9 juli 2024 van 9:30 tot 16:00 uur, Locatie Den Haag
Meer informatie
Wil je weten hoe dit programma voor jouw organisatie op maat gemaakt kan worden of ben je benieuwd naar de bijbehorende prijzen? Neem dan contact op met Marieke Kunz, Accountmanager via 06-10696776 of m.kunz@meezhn.nl
MEE Zuid-Holland Noord is dé opleider voor de ontwikkeling en overdracht van kennis en innovaties rondom leven met een beperking. We hebben er de laatste inzichten gecombineerd met de beste methodieken en die vertaald naar praktijkgerichte workshops en trainingen. Trainingen over het herkennen van en omgaan met (mensen met) een beperking én het verkennen van mogelijkheden.