Home Voor organisaties MEE Academie Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Mensen met een beperking zijn kwetsbaarder voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Des te belangrijker om goed te weten hoe je huiselijk geweld en kindermishandeling kun signaleren en hoe vervolgens de meldcode helpt om goed te handelen bij signalen.
In deze training leert u wat het belang is van het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling en hoe u aan de hand van de stappen van de meldcode kunt handelen.

Opleidingsprogramma

In een training van twee dagdelen krijgt u informatie over huiselijk geweld en kindermishandeling. In de eerst bijeenkomst staan me stil bij wat we onder huiselijk geweld verstaan, en hoe vaak het voorkomt. Hoe we huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen signaleren en wat de stappen van de meldcode zijn. In de tweede bijeenkomst gaan we aan de hand (bij voorkeur uw) praktijkcasussen signalen concreet maken en onderzoeken hoe je de stappen van de meldcode in de praktijk kan toepassen.
We werken in kleine groepjes zodat er interactie mogelijk is en de deelnemers vragen kunnen stellen aan de trainer.

Resultaat

Na afloop van de training weet u:

  • welke vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling u in hun werkveld tegen kunnen komen;
  • waarom signaleren zo lastig kan zijn;
  • wat de stappen van de meldcode zijn en hoe de meldcode je ondersteund om gezamenlijk te beslissen al dan niet te melden bij Veilig Thuis;
  • hoe je signalen kunt herkennen en concreet maken;
  • vanuit uw eigen praktijk kunt handelen.

Voor wie

Iedereen die in zijn of haar werk te maken krijgt met kinderen en/of volwassenen (met een beperking.) de training is voornamelijk gericht op professionals die de verplichting hebben om met de meldcode te werken. Van professionals die werken in een sociaal wijkteam, in de zorg of het medische domein, op een afdeling binnen de gemeente zoals Wmo of werk en inkomen, op scholen, bij maatschappelijke voorzieningen of binnen een sociale werkvoorziening tot aan medewerkers op een kinderdagverblijf.
Mocht u graag vrijwilligers willen trainen op dit onderwerp, neem dan even contact op. Voor vrijwilligers kunnen we een training op maat realiseren.

Aantal deelnemers en duur

Max. 12 personen per training afhankelijk van de grootte van de ruimte. De training duurt 2 dagdelen van 3,5 uur.
Op locatie of online.
De training wordt op locatie van de opdrachtgever gegeven. We geven deze training ook online als daar de voorkeur naar uitgaat.

Open inschrijving

De datums voor 2025 worden binnenkort bekendgemaakt. Je kunt als je interesse hebt ons een mailtje sturen, dan houden we je op de hoogte. Zie hieronder bij Meer informatie.

Let op: het betreft hier een training van 2 dagdelen! De training gaat alleen door bij voldoende animo. Kosten per persoon: €215,00.

Accreditatie

Het complete opleidingsprogramma is geaccrediteerd bij SKJ voor jeugdzorgwerkers met 8 punten.

Aanmelden en meer informatie

Heeft u interesse in deze training of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met accountmanager Marieke Kunz via m.kunz@meezhn.nl of 06-10696776.

MEE Zuid-Holland Noord is dé opleider voor de ontwikkeling en overdracht van kennis en innovaties rondom leven met een beperking. We hebben er de laatste inzichten gecombineerd met de beste methodieken en die vertaald naar praktijkgerichte workshops en trainingen. Trainingen over het herkennen van en omgaan met (mensen met) een beperking én het verkennen van mogelijkheden.