Herkennen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
Het oplopen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) betekent een breuk in iemands levenslijn, de wereld is niet meer zoals hij was. Zowel voor de persoon met NAH als voor de omgeving leveren de gevolgen op cognitief, emotioneel en gedragsmatig gebied vaak problemen op. Mensen met NAH vormen een specifieke en nog een behoorlijk onbekende doelgroep in onze maatschappij. Aan de meeste mensen met NAH zie je namelijk eerste instantie vaak niets en daarom stuitten mensen met NAH vaak op onbegrip vanuit hun omgeving.
Opleidingsprogramma
In een training van twee dagdelen krijgt u informatie over mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
- In de 1e bijeenkomst geven wij een theoretisch kader. Wanneer spreken we van NAH? Wat zijn de mogelijke oorzaken en gevolgen?
- In de 2e bijeenkomst leert u over het aanpassen van eigen communicatie en houding. Ook krijgt u een aantal ervaringsoefeningen en is er gelegenheid om praktijksituaties te bespreken.
Ervaringsdeskundige
Tijdens deze training vertelt indien mogelijk een ervaringsdeskundige zijn/haar verhaal. De deelnemers kunnen vragen stellen en meer te weten komen over hoe het is om niet-aangeboren hersenletsel te hebben.
Na deze training
- Weet u wat NAH is en wat mogelijke oorzaken van NAH zijn.
- Kent u het verschil tussen aangeboren, traumatisch en niet traumatisch hersenletsel.
- Heeft u kennis over de zichtbare en onzichtbare gevolgen van NAH voor de cliënt en zijn/haar omgeving.
- Heeft u praktische tips gekregen over de begeleiding van en de communicatie met mensen met NAH.
- Heeft u een beeld gekregen wat voor invloed NAH kan hebben op het leven van mensen met NAH en hun omgeving. Mede door het verhaal van een ervaringsdeskundige.
Voor wie
Voor iedereen die beroepsmatig te maken krijgt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Denk hierbij aan professionals die werken in een sociaal wijkteam, op een afdeling binnen de gemeente zoals Wmo of Werk en inkomen, binnen een sociale werkvoorziening, woonbegeleiders of aan medewerkers op een HR afdeling in een bedrijf waar iemand met NAH werkt.
Aantal deelnemers en duur
Max. 12 personen per training afhankelijk van de grootte van de ruimte. De training duurt 2 dagdelen van 3 uur.
Locatie
De training wordt op locatie van opdrachtgever gegeven. MEE heeft een protocol “Veilig trainen in de 1,5 meter economie” waarin staat waar de locatie aan moet voldoen.
Open inschrijving
De open training Herkennen van Niet Aangeboren Hersenletsel vindt plaats op de volgende data. De training gaat alleen door bij voldoende animo. Kosten per persoon: €225,00.
- Vrijdag 13 en 20 juni 2025, van 9:30 tot 12:30, locatie Den Haag
Staat er geen datum in gepland maar heeft u wel interesse in het volgen van een training op open inschrijving?
Wordt de training alleen op locatie gegeven en zou u hem graag online willen volgen?
Geef uw interesse kenbaar via de aanmeldknop.
Accreditatie
In aanvraag.
Meer informatie
Heeft u interesse in deze training of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met accountmanager Marieke Kunz via m.kunz@meezhn.nl of 06-10696776.
MEE Zuid-Holland Noord is dé opleider voor de ontwikkeling en overdracht van kennis en innovaties rondom leven met een beperking. We hebben er de laatste inzichten gecombineerd met de beste methodieken en die vertaald naar praktijkgerichte workshops en trainingen. Trainingen over het herkennen van en omgaan met (mensen met) een beperking én het verkennen van mogelijkheden.