Home Voor organisaties Kinderwens, zwangerschap en ouderschap

Advies en ondersteuning bij kinderwens, zwangerschap en ouderschap

Mensen met een verstandelijke beperking of bijvoorbeeld een vorm van autisme kunnen, net als ieder ander, de wens hebben kinderen te krijgen. Deze wens kan bij u als professional tot vragen leiden. MEE biedt ondersteuning bij kinderwens, zwangerschap en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking en hierbij betrokken professionals.

Ondersteuning bij kinderwens

MEE helpt de cliënt en haar partner inzicht te krijgen in wat ouderschap met zich meebrengt en wat de gevolgen zijn voor hun leven en het toekomstige kind. Zo ondersteunt MEE de cliënt en partner bij het maken van een weloverwogen keuze.

Ondersteuning bij zwangerschap

Is een cliënt zwanger, dan helpt MEE haar en haar partner zich goed voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap. MEE kan deze ondersteuning bieden in de vorm van gesprekken of cursussen. Zo nodig helpt MEE de zwangere cliënt bij het aanvragen en realiseren van de noodzakelijke professionele ondersteuning bij de opvoeding van het kind. MEE werkt hierbij samen met o.a. ziekenhuizen, verloskundigen, CJG’s, consultatiebureaus en zorgaanbieders. MEE heeft diverse methoden en middelen om met een cliënt [en partner] in gesprek te gaan over een kinderwens

Probeerbaby

Kinderwenskoffer

Hulpmiddel om inzichtelijk te maken wat er kan gaan veranderen op het gebied van wonen, tijd, geld, relaties en welke pedagogische vaardigheden er nodig zijn om een kind op te voeden.

Uitgangspunten

De ondersteuning door MEE is er op gericht het kind te laten opgroeien in een veilige omgeving; bij voorkeur in het eigen gezin. Voor MEE staat de veiligheid van het kind voorop. MEE biedt kortdurende opvoedkundige ondersteuning aan ouders. Als er langdurig en intensief ondersteuning nodig is, kunnen wij deze organiseren. Cliënten moeten soms de opvoeding uit handen geven. Ook bij het verwerken van het gevoel van verlies dat dit oplevert, biedt MEE ondersteuning. MEE respecteert een kinderwens van mensen met een verstandelijke beperking. De MEE-consulent staat naast de cliënt en ondersteunt de cliënt (en partner) bij het maken van weloverwogen keuzes. Samen met hen en hun familie en vrienden kijkt MEE naar de mogelijkheden, maar houdt daarbij ook rekening met de beperkingen.

Contact

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op via 088 775 2000, kinderwens@meezhn.nl of zwanger@meezhn.nl.

Vragen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.