‘Ik heb maandenlang alleen thuis gezeten. Met als enige gezelschap de televisie.’

Willem (71) is deelnemer van VTV activiteiten. Hij voelt zich steeds meer ingeperkt door de coronamaatregelen. Hij mist de goede gesprekken en het lachen bij zijn clubjes en activiteiten enorm.

Willem*: “Ik heb tegen vrienden gezegd dat ik ze graag op bezoek wilde hebben, maar dan wel met een mondkapje. Tja, dat weigeren ze dus en om nou in de regen op het balkon te gaan zitten. Dus ik hou het maar bij bellen. Erg jammer en ongezellig, maar ik wil het veilig houden. Ik ben niet de jongste meer en ook niet heel gezond. Daardoor voel ik me steeds meer ingeperkt. Ik ben nu gestopt met al mijn clubjes en activiteiten bij het VTV. Niets is meer hetzelfde door die afstand-regels en de mondkapjes. Het is me van verschillende kanten afgeraden hier nog aan mee te doen, omdat ik teveel risico loop met mijn zwakke gezondheid.

Maanden alleen thuis

Ik mis het wel heel erg hoor want ik had een goede gesprekken met mensen en we hebben heel wat afgelachen. Gelukkig heb ik nog die mooie herinneringen. Dat was vooral fijn toen ik zelf onlangs het virus had opgelopen. Gelukkig niet ernstig maar ik zat wel twee weken in absolute quarantaine. Dat was zwaar om totaal aan jezelf overgeleverd te zijn. Ik snap de mensen niet die zich niet aan die afstand houden. Die denken kennelijk alleen maar aan zichzelf, ik kan daar echt kwaad om worden. Tijdens de eerste lockdown heb ik maanden alleen thuis gezeten met als enige gezelschap de televisie. En op televisie ging het steeds maar weer over corona. Mijn boodschappen werden thuis bezorgd. Wandelen is voor mij geen optie, want ik loop heel slecht door een voetaandoening. Ik zat gewoon opgesloten in mijn eigen huis. Het was heel vervelend en ik zat regelmatig in de put. Ik was echt niet de enige, want ik heb contact met een aantal mensen die het ook erg moeilijk hebben in deze tijd. Ik probeer ze zo goed mogelijk te helpen door contact met ze te houden. Voor hen en ook voor mezelf probeer ik positief te blijven maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Voor mij was het toen heel fijn dat de mensen van VTV en die andere clubjes regelmatig belden. Ook met mijn familie had ik regelmatig contact. Op die manier voelde ik me toch wat minder alleen.

Hoop op vaccin

Wel kwam ik er tijdens die periode achter dat ik misschien wel een heel druk leven had met bijna elke avond iets. Dat heb ik nu dus veranderd en dat is beter. Ik wens vurig dat er binnenkort een vaccin komt dan kan ik mensen weer onbekommerd ontmoeten.”

VTV (Vrijetijdsbesteding, Thuismaatjes en Vormingsactiviteiten) is onderdeel van MEE Zuid-Holland Noord en biedt mensen met een beperking diverse groepsactiviteiten, maatjesprojecten (vrijwillige thuishulp) en 1 op 1 sportbegeleiding met de beweegcoach in de regio’s Delft, Leiden en Den Haag.

* Vanwege de privacy gebruiken we een andere naam.

Tekst: Janet Kenbeek
Foto: Via Shutterstock ter illustratie