‘Na jaren zorgen voor anderen snak ik zelf naar meer rust. Mede dankzij mijn onafhankelijke cliëntondersteuner heb ik er vertrouwen in dat dit ook gaat lukken.’


Mevrouw Hoekstra (71 jaar): “Ik heb veel, te veel, op mijn bordje. De zorg voor mijn oudste zoon die autistisch is, de zorg voor mijn middelste zoon die levensbedreigend ziek was. En de zorg voor mijn schoonzus die door een ernstige ziekte moest verhuizen en zaken niet zelf kon regelen. Ook mijn man kampt met chronische depressie en lichamelijke klachten, zodat ik er eigenlijk alleen voor sta. De mantelzorg heeft zich als het ware zo opgestapeld dat ik het nauwelijks nog kon dragen. Ik kom nergens aan toe omdat ik alleen maar aan het overleven ben. Ik probeer iedereen die op mij leunt, inclusief mijzelf, overeind te houden. Zo staan er nog steeds heel wat onuitgepakte dozen, terwijl we vier jaar geleden al zijn verhuisd. Er zijn steeds weer zaken die ik moet regelen. Mijn man had bijvoorbeeld een scootmobiel nodig en die mag niet buiten staan. Een schuurtje neerzetten kost een hoop geld. Dat hebben wij niet zomaar.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Via de ouderenbond kwamen we erachter dat we gebruik konden maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE. Zo kwam Rijk vorig jaar in ons leven. Het geeft me zoveel rust en ruimte dat ik hem kan vragen te helpen bij allerlei zaken. Hij weet precies welke wegen ik moet bewandelen. Er is eigenlijk zoveel dat je als leek niet weet. Het blijkt dat je in sommige situaties een vergoeding voor dat schuurtje kan krijgen. Je moet daar allerlei formulieren voor invullen. Er wordt dan bekeken of je deze vergoeding kan ontvangen. Ik was blij dat Rijk mij hierbij kon ondersteunen. Ik ben niet dom, maar ik kan het er gewoon niet bij hebben. We hebben ook een vergoeding voor een traplift aangevraagd. Dat werd in eerste instantie afgewezen, omdat ze vonden dat we indertijd niet een huis met een trap hadden moeten nemen. We stonden echter al sinds 2004 op de wachtlijst voor een gelijkvloerse woning. Dan ben je heel blij en dankbaar dat er iemand als Rijk naast je staat die kan ondersteunen bij het gesprek met de betreffende instantie hierover. Uiteindelijk hebben we de traplift gelukkig wel gekregen.

Vertrouwen dat het allemaal gaat lukken

Ik voelde heus wel géne om gebruik te maken van deze ondersteuning. Ik vond dat ik het eigenlijk wel allemaal zelf moet kunnen regelen en had dat wellicht ook wel gekund als mijn leven er anders had uitgezien. Maar ja, ik ben maar één mens en het lukte me gewoon niet meer. Na al die jaren zorgen voor anderen was ik zelf op. We hebben nu eenmaal geen hoog inkomen dus we zijn wel afhankelijk van allerlei regelingen om het te kunnen redden. Ik snap wel dat ze het niet zomaar kunnen toezeggen, maar het kost een hoop moeite om het allemaal aan te vragen en te verantwoorden. Ik snak dan ook naar meer rust. Dat ik gewoon af en toe een boek kan lezen of een sudoku op kan lossen. Mede dankzij Rijk heb ik er vertrouwen in dat dit ook gaat lukken.”

Lees meer over Onafhankelijke Cliëntondersteuning

* Vanwege de privacy gebruiken we een andere naam.

Tekst: Janet Kenbeek
Foto: Shutterstock ter illustratie