Hans: ‘Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en voel me niet meer zo alleen.’

Hans (26 jaar) is deelnemer van de VTV Disco en de VTV Vriendengroep in Den Haag. Hans: Het lukte me zelf nooit om vrienden te maken. Ik voelde me dan wel eens alleen. Ik denk dat het komt doordat ik iets ergs meegemaakt heb vroeger dat ik het moeilijk vind maar misschien komt het ook wel omdat ik op mijn vader lijk; hij uit zijn gevoelens ook niet zo. Sinds ik vorig jaar lid ben geworden van de Vriendengroep van het VTV voel ik me opeens niet meer zo alleen.

Gezellige dingen doen

Met de Vriendengroep doen we samen leuke dingen, zoals naar de film, bowlen of pannenkoeken eten. We gaan ook wel eens naar de stad om gewoon wat te drinken. Er zijn dan ook twee vrijwilligers mee en die vragen dan hoe het met iedereen gaat. Dan wordt het al snel heel gezellig. Tijdens de lockdown door corona miste ik iedereen wel. De begeleidster van het VTV heeft er wel voor gezorgd dat we online met elkaar konden afspreken. Dat was ook gezellig, maar wel een stuk saaier. Gelukkig heb ik iedere ochtend mijn werk nog bij de supermarkt. Daar zorg ik er voor dat alles keurig netjes is en dat gaat heel goed, want elke keer vragen ze me weer voor andere klusjes.

Disco is altijd leuk

De zomerdisco van het VTV vind ik ook heel leuk. Een keer ben ik echt helemaal los gegaan toen mijn favoriete band ‘De Kraaien’ optraden. Ik had mijn moeder ook meegenomen. Normaal gesproken dans ik niet, omdat ik vind dat ik niet kan dansen. Maar toen kon me dat niks schelen. Het is altijd leuk om naar de disco te gaan, omdat ik daar nu ook de mensen van de vriendengroep weer zie. Het zijn eigenlijk allemaal wel echte vrienden van me geworden en het zijn er best veel! Door corona ben ik nu tijdelijk met de disco gestopt. Ik ga er weer naar toe als er gedanst mag worden. Nu kan je er wel naar toe om samen te luisteren naar muziek. Soms zie ik ook wel eens iemand buiten de groep om. Ik heb sinds kort ook een vriendin die hier ook woont in de Haagsche Bluf (woonlocatie Middin). Ik vind haar heel leuk en speciaal. Ik denk wel dat het geholpen heeft dat ik nu de Vriendengroep heb dat ik me beter voel en beter kan praten over gevoelens.

Praten met vrienden helpt

Ik geef mijn leven nu het cijfer 20. Tot 2017 was het voor mij al een 10 omdat ik toen altijd mee mocht helpen met de shows met de monstertrucs en dat was mijn droom. Sinds het ongeluk in Haaksbergen met de monstertruc die het publiek inreed doe ik dat niet meer, maar ik mis dat heel erg. Gelukkig kan ik hier nu over praten in de Vriendengroep en dat helpt. Daarom geef ik mijn leven nu het cijfer 20.”

VTV (Vrijetijdsbesteding, Thuismaatjes en Vorming) is samenwerkingspartner van MEE Zuid-Holland Noord en biedt mensen met een beperking diverse groepsactiviteiten, maatjesprojecten en 1 op 1 sportbegeleiding met de beweegcoach in de regio’s Delft, Leiden en Den Haag.

Tekst: Janet Kenbeek
Foto: privé Hans