‘We mogen weer zwemmen. Heerlijk!’

Frans (64) en Esther (42) zijn al jaren een stelletje. Ze wonen samen in een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Elke zaterdag nemen zij deel aan ‘Waterspel’, een van de groepsactiviteiten van VTV. Onder deskundige begeleiding zwemmen zij in het aangepaste zwembad “De Escamphof” in Den Haag. Zij vertelden ons onlangs hoe zij de coronaperiode ervaren.

Lang samen thuis

Frans: “ We hebben net gehoord dat we weer mogen zwemmen zaterdag. Heerlijk! Daar worden wij heel blij van, zwemmen is onze grootste hobby. Dat mocht heel lang niet meer. Na al die maanden niets aan sport doen, ben ik benieuwd of ik nog steeds lang onder water kan zwemmen. Tijdens de eerste lockdown hebben we heel lang samen thuis gezeten. Esther mocht niet meer naar haar werk op de dagbesteding en we zagen onze families niet meer. Ik werk niet meer, want ik ben een senior. Ik doe wel het huishouden. Alleen van de begeleiding kwamen ze af en toe kijken met een mondkapje voor. Esther ging zich heel erg vervelen.

Ze vroeg elke dag of ze al naar haar werk toe mocht. Ik verzon dan telkens klusjes voor haar: ‘Kom we gaan even de ramen zemen of een wasje ophangen’ zei ik dan. Soms gingen we alleen maar een stukje lopen. Ik heb vaak gebeld of ze al mocht komen werken, maar dat kon pas in juli weer. Ik wil zelf heel graag weer mee doen aan uitjes voor senioren. We gaan dan altijd met een busje ergens heen. Maar dat kan nu nog niet. Ik vind dat veel andere bewoners in onze flat zich helemaal niet aan de regels houden, dus ik ga niet meer samen eten. Ook op straat staan mensen soms veel te dicht bij me. Ik ben bang dat ik besmet wordt. We gaan nu best vaak naar de ouders van Esther, want er is iets met haar vader. Hij zit aan het zuurstof. Ik moet ook goed voor Esther zorgen, want ze gaat soms zo maar onderuit.”

Ik heb me wel verveeld

Esther: “Ja ik ga soms onderuit en dan zeg ik: “mama, mama”. Ik weet er daarna niets meer van. Ik ben zo blij dat ik weer naar mijn ouders en mijn broer mag. Ik zag ze eerst alleen maar even buiten en verder niet. Ik ben ook blij dat we samen waren tijdens de lockdownperiode, want ik kan echt niet alleen zijn. Ik heb me wel heel erg verveeld. Het ergste was dat het concert van Frans Bauer niet door ging, want daar had ik me héél erg op verheugd. Ik ben echt fan van hem. Mijn werk is gelukkig weer begonnen. Ik doe brieven in enveloppen en stickeren. Het is heel gezellig met mijn collega’s en het werk is heel leuk. Toen ik nog niet mocht werken hebben we wel een boekje gehad van VTV met allerlei puzzeltjes en kleurplaten en knutselwerkjes. We hebben echt alles wat in het boekje stond gedaan. Dat was hartstikke leuk. Ook ben ik een keer gaan bloemschikken. Dan was ik er even uit. Het belangrijkste is dat ik nu weer mag blijven werken en mijn familie zien. Verder zie ik het wel.”

VTV (Vrijetijdsbesteding, Thuismaatjes en Vormings) is samenwerkingspartner van MEE Zuid-Holland Noord en biedt mensen met een beperking diverse groepsactiviteiten, maatjesprojecten (vrijwillige thuishulp) en 1 op 1 sportbegeleiding met de beweegcoach in de regio’s Delft, Leiden en Den Haag.

Tekst: Janet Kenbeek
Foto: VTV