Coen: ‘Ik ben gestopt te vragen wanneer ik weer mag beginnen’.

Coen (21) is werkzaam op de afdeling ICT bij een overheidsinstelling. Hij heeft een verstandelijke beperking en wordt begeleid door een jobcoach van MEE. Door de coronacrisis zit hij al meer dan een half jaar thuis. Hij vertelde ons hoe hij dit ervaart.

Coen: “Ergens midden maart kwam ik op mijn werk en kregen we te horen dat we niet meer hoefden te werken. De corona werd zo erg dat we moesten stoppen. In het begin best lekker om een beetje uit te slapen en te luieren. Maar na een paar weken vond ik het niet meer zo leuk. Ik had niks te doen. Ik heb toch wel een soort routine nodig en die had ik niet meer. Mijn teamleider belde elke week hoe het was dat was wel fijn. Hij wilde alles weten over mijn hobby’s. Ook mijn jobcoach belde. Zij luisterden naar mij en gaven mij tips. Dat ik bijvoorbeeld naar buiten moest om te wandelen of te fietsen om mijn energie kwijt te raken. Dat ben ik toen gaan doen. Elke week zeurde ik aan het hoofd van mijn teamleider wanneer ik weer mocht beginnen met werken. Ik ben er maar mee gestopt want hij werd er een beetje gek van. Het liefst begin ik morgen weer. Ik zit al een half jaar thuis!

Ik kom altijd op tijd en ben gemotiveerd

Direct na de praktijkschool mocht ik beginnen als toetsenbordreiniger bij een heel groot kantoor. Dan zuig je de toetsenborden met een klein zuigertje en de beeldschermen maak je schoon. Na ongeveer negen maanden mocht ik auto’s poetsen van de wagens met chauffeur, want die moeten er altijd mooi glimmend uit zien. Daar had ik het naar mijn zin. Ik houd heel erg van auto’s. Ik heb thuis een race-simulator, dat is echt mijn hobby. Na een half jaar ben ik gevraagd om bij de afdeling ICT te werken want ik wilde ook weer iets nieuws. Ik plak stickers op de beeldschermen en op de dozen zodat het geregistreerd kan worden. We gingen juíst iets nieuws leren toen corona er tussen kwam. Ze zijn altijd wel tevreden over mij omdat ik altijd op tijd kom en bijna elke dag gemotiveerd ben. Toch zou ik het liefst weer autopoetsen maar ja, we moeten eerst maar weer eens beginnen.

Trots op mezelf

Ik ben eigenlijk best trots op mezelf hoe ik het gedaan heb deze periode. Het lukte meestal wel om geduldig en rustig te blijven terwijl ik helemaal niet geduldig ben! Soms lukte dat ook niet en voelde ik me best vervelend en dan vroeg ik aan mijn moeder of zij iets wist. Dan verveelde ik me heel erg. Mijn moeder moest wel werken en wist het ook vaak niet. Dan ging ik mezelf afleiden met mijn race-simulator en soms ging ik fotograferen. Ik deed ook wel klusjes in huis, maar die deed ik altijd al. Laatst hebben we in de stad wat gedronken met mijn collega’s en een nieuwe teamleider. Het was heel leuk om iedereen te zien. Sommigen mis ik echt. Ik kijk er echt naar uit om ze weer elke dag te zien.”

MEE Zuid-Holland biedt ondersteuning aan mensen met een beperking op alle levensgebieden, waaronder leren & werken. Zo helpt de MEE Jobcoach met alles waar iemand tegenaan loopt op de werkplek. Problemen op het werk worden zo voorkomen of opgelost. MEE is bovendien door het UWV erkend als jobcoachorganisatie.

Het bijzondere van de jobcoach van MEE is dat deze ook ondersteuning biedt buiten het werk, bijvoorbeeld in de thuissituatie (integrale jobcoach). Lees hier meer …

Tekst: Janet Kenbeek
Foto: Via Shutterstock ter illustratie