‘Samen zorgen we 24 uur per dag voor mijn schoonvader’
Ouafa (43) groeide op in Spanje en kwam naar Nederland toen ze 17 jaar was. Ze trouwde, kreeg 5 kinderen en woont in Den Haag. Enkele maanden geleden werd haar schoonvader op 78-jarige leeftijd blind. Hij heeft 24 uur per dag zorg nodig. Ouafa is blij met de ondersteuning die ze krijgt van MEE Zuid-Holland Noord: “Ze denken mee over mogelijke hulp en helpen met aanvragen zoals wlz en pgb.”
“We hadden grote hoop dat de operatie voor zijn glaucoom succesvol zou zijn, maar helaas is mijn schoonvader toch blind geworden”, vertelt Ouafa. Omdat ze al eerder een positieve ervaring had met MEE, besloot ze wederom om hulp te vragen. “Ik kan prima zelf dingen regelen, ik durf vragen te stellen en als ik geen duidelijke nee hoor dan zet ik door. Maar het aanvragen van een indicatie voor mijn schoonvader is een uitdaging, we moeten zoveel formulieren invullen. Daar krijg ik nu hulp bij van een clientondersteuner van MEE Zuid-Holland Noord.”
Zelfstandige man
Ouafa’s schoonvader was een zelfstandige man en deed altijd alles zelf. Hij was vroeger tuinman en legde vloeren van graniet. Ouafa: “Ik ben heel trots op hem. Hij is heel slim en onthoudt nog steeds alles. Regelmatig zegt ‘ie tegen me ‘moet je niet vergeten he, wij hebben morgen een afspraak.’ Dan kijk ik in mijn agenda en klopt het inderdaad. Hij kon vóór zijn visuele beperking ook heel goed lezen en kent de hele Koran uit zijn hoofd.”
“Ik ben heel trots op hem. Hij is heel slim en onthoudt nog steeds alles.”
24 uur per dag hulp
Nu haar schoonvader blind is, heeft hij hulp nodig met vrijwel alles. “Hij heeft 6 kinderen waarvan 2 dochters in Nederland. Eén dochter woont dichtbij, ze helpt hem uit bed, met douchen, zorgt voor het eten en geeft de medicatie. Ik, mijn man en zijn andere schoonzus doen veelal taken ‘buitenshuis’ zoals met hem naar afspraken gaan en de boodschappen doen. En in plaats van de Koran lezen, lezen wij hem nu voor of hij luistert ernaar via YouTube. Er is 24 uur per dag iemand bij hem.”
Zelfredzaam
“We stimuleren hem om dingen zelf te doen, maar staan– letterlijk – achter ‘m. Als ‘ie alleen door zijn huis loopt, stoot hij zich vaak. Van de ergotherapeut moet hij wel elke dag naar buiten en een stukje lopen met zijn stok. We proberen het makkelijker te maken door bijvoorbeeld bij de lift en zijn brievenbus bobbels te plakken, zodat hij kan voelen welke knop hij moet hebben. Het gas in huis hebben we uitgeschakeld, dat is te gevaarlijk.”
Voor elkaar zorgen
Ouafa: “Ik ben in het verleden door zorginstanties vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Bij MEE gebeurt dat niet, ik voel me heel welkom bij clientondersteuner Marijke. Ze luistert, denkt mee, is geduldig en is eerlijk over de mogelijkheden. Eigenlijk helpt ze ons precies met datgeen we nodig hebben.“
Als de pgb is toegekend, kan de familie een persoonlijk verzorger vanuit de pgb inschakelen. “We hopen dat er een goede klik is, maar helemaal loslaten zullen we nooit doen. Als familie willen we er voor onze (schoon)vader zijn. Daarbij, je hebt geen diploma nodig om voor iemand te kunnen zorgen. Ik zou wel een diploma willen om officieel te kunnen werken vanuit de pgb, maar de opleiding kost veel tijd.”
“Het leven gaat snel. Ik wil elke seconde kunnen genieten van ons samenzijn. De ondersteuning van MEE helpt daarbij.”
Toekomst
“Ik leef voor vandaag,” aldus Ouafa. “Ik vertrouw in mijn geloof, in Allah. Vandaag is beter dan gisteren. Ik laat niks voor morgen, want morgen is niet gegarandeerd. Zo besluit ik op het laatste moment dat ik boodschappen wil doen, koop geen vliegtickets maanden van tevoren. Mijn schoonvader zal blind blijven, dus ik hoop vooral dat hij geen klachten, geen pijn krijgt. Hij is – nog steeds – een steun voor ons allemaal, zijn beperking verandert dat niet. Het is cliché, maar het leven gaat snel. Ik wil elke seconde kunnen genieten van ons samenzijn. De ondersteuning van MEE helpt daarbij.”
Tekst: Milou Oomens | Doelgroep in beeld