Positief de toekomst tegemoet: focussen op wat wel lukt
In gesprek met Annette Geldof, toekomstcoach bij MEE
Met een achtergrond in het onderwijs en passie voor coaching, heeft Annette haar roeping gevonden in de functie Toekomstcoach bij MEE Zuid Holland Noord. Hier ondersteunt ze jongeren bij het vormgeven van hun toekomst. “Soms lijken situaties uitzichtloos, maar door de focus te leggen op wat er wel lukt, leg ik een basis voor de jongere om weer een stap te willen zetten richting een betere toekomst.” In dit interview deelt Annette haar inspiraties en ervaringen.
Annette Geldof rondde als 24-jarige de lerarenopleiding af en begon haar carrière in het onderwijs. Al snel ontdekte ze dat ze het voeren van mentor- en andere coachinggesprekken leuker vond dan voor de klas staan. “Na zo’n 12 jaar onderwijs dacht ik, ik gooi het roer om. Ik ga me richten op coaching.” In de verschillende functies die volgden hield Annette zich bezig met alles rondom werk. Denk aan re-integreren, activeren, werk zoeken of jobcoachen. Terwijl allerlei andere zaken ook vaak van invloed waren op hoe het daarmee ging. Annette: “Daar belde ik altijd iemand van MEE voor.
Maar liever pakte ik dit zelf op, dus toen er een vacature bij MEE Zuid Holland Noord voorbij kwam solliciteerde ik en werd aangenomen als cliëntondersteuner.” Dit combineert ze met werkzaamheden voor het Servicepunt, alwaar ze telefoondiensten draait en zo een eerste aanspreekpunt is voor cliënten en collega’s uit het werkveld. Later kwam daar haar oude vak van jobcoach bij en een nieuwe tak van sport: toekomstcoach.
De toekomstcoaches van MEE zijn er voor kwetsbare jongeren van 16 t/m 27 jaar in Zuid Holland Noord. Voor hen die dreigen uit te vallen van school, ondersteuning nodig hebben bij het vinden van een baan of moeite hebben om hun leven op orde te krijgen. De toekomstcoach helpt ze om meer richting te geven aan hun toekomst. Annette: “De meeste jongeren die bij mij binnenkomen vinden dat ze een waardeloos leven hebben. Niks lukt. Ik focus me dan altijd op wat wel lukt, hoe klein of onbelangrijk het ook lijkt. Zo was er laatst een jongen die vertelde dat hij mondharmonica speelde. Hij liet een melodie horen, was trots dat het lukte. Dat positieve gevoel is nodig om iemand te stimuleren om dingen in het leven aan te pakken. Om de toekomst weer rooskleurig in te zien. Positiviteit geeft energie.”
“Vanuit een positief gevoel kun je iemand stimuleren om dingen in het leven aan te pakken.”
Eerst op de handen zitten
Toen Annette zo’n 15 jaar geleden als cliëntondersteuner begon, was ze vastbesloten om de problemen voor haar cliënten op te lossen. “Ik ging ijverig aan de slag, regelde van alles en kwam vaak doodmoe thuis. De cliënt kon in de tussentijd achterover leunen en hoefde niks te doen.
Soms regelde ik zelfs iets waar de cliënt nog niet aan toe bleek te zijn. Een zeer ervaren collega heeft mij destijds geleerd om eerst op mijn handen te gaan zitten, zoals hij dat noemde. Ik vraag de cliënt nu waar hij of zij in het leven staat, wat het belangrijkste is, waar hij naartoe wil. En daarna, hoe WE dat gaan aanpakken. Ik let op dat ik niet betuttel, want als ik dat doe, loop ik het risico dat ik zaken overneem die de betreffende cliënt prima zelf kan regelen.”
Voldoening
Dat je ziet dat iemand kwetsbaar is en hulp nodig heeft en vervolgens die hulp ook kan bieden, dat geeft Annette veel voldoening. “Als toekomstcoach wil ik eigenlijk altijd met een praktisch doel eindigen. De jongere vindt bijvoorbeeld een passende koers richting werk, opleiding of dagbesteding. Ook al zijn het vaak maar kleine vorderingen die je in de beperkte tijd kunt maken, voor de jongere voelt het als een grote stap in de goede richting.”
Niet uitgeleerd
Annette is nog steeds niet uitgeleerd. “Ik verdiepte me in de methode ‘Geef me de vijf’, die me helpt om beter in contact te komen met jongeren met autisme. Duidelijkheid en voorspelbaarheid is het motto daarbij. Momenteel volg ik de opleiding Brain Blocks, dat is een interventie gericht op het verbeteren van relaties. Door middel van blokjes kunnen de deelnemers hun gevoelens en gedachten verbeelden waardoor het inzicht in het eigen functioneren wordt vergroot. Deze methoden zet ik in tijdens de coachingsgesprekken.”
Tijden veranderen
Vroeger zaten alle medewerkers van MEE Zuid Holland Noord op het kantoor aan de Torenstraat in Den Haag. “Dat was heel fijn tijdens mijn inwerkperiode, ik kon van iedereen leren. Een paar jaar geleden zijn we gaan werken vanuit servicepunten in de wijk. Hoewel dat ene kantoor zo z’n voordelen had, was dit echt een verademing. Het is zo leuk om dichtbij de cliënten te zijn. Ze kunnen zo binnenlopen. Op zo’n servicepunt zitten ook andere hulpverleners zoals maatschappelijk werkers, ouderenwerkers, schuldhulpverleners etc.
De lijntjes zijn kort. En toen ik tijdens mijn werk als cliëntondersteuner lid was van het Sociaal Wijkteam, kwam ik ook bij cliënten thuis, soms in zeer schrijnende situaties. Dat helpt mij nog beter om de situatie in te kunnen schatten en de juiste ondersteuning te bieden. Nu ik werk als toekomstcoach is het werk over het algemeen wat positiever. Onze doelgroep wil aan de slag met hun eigen toekomst en dat is inspirerend en opbouwend. Ze willen er iets moois van maken en hebben grote dromen.”
“Aan de slag met hun eigen toekomst, dat is inspirerend en opbouwend voor zowel de jongere als voor mij.”
Veel potentie
Er is veel behoefte aan nieuwe toekomstcoaches. “We hebben een wachtlijst. Ik vind het zonde dat jongeren momenteel lange tijd op de bank zitten te wachten voordat ze geholpen worden, omdat er niet meer coaches zijn. Terwijl de Toekomstcoach zoveel potentie heeft! We komen bij deze jongeren vroeg in beeld en kunnen vaak voorkomen dat problemen groter worden.
Het is heel dankbaar werk om een jongere te helpen op eigen benen te staan, een hand aan te reiken als de ouders dat niet (meer) lukt, of een brug te slaan tussen onmogelijkheden en mogelijkheden op welk gebied dan ook.”
Ook Toekomstcoach worden?
Annette nodigt cliëntondersteuners van MEE uit om contact met haar op te nemen. “Zodat we hopelijk nog meer jongeren kunnen helpen een passende weg richting de toekomst in te slaan.”
Annette Geldof: a.geldof@meezhn.nl | 06-10 40 86 77
Tekst: Milou Oomens | Doelgroep in beeld