Mantelzorger voelt zich gesteund door maatje
Sinds juni 2023 heeft MEE ZHN-Vrijwilliger Thuis een nieuwe vrijwilligersdienst, Mantelzorgermaatje. Een Mantelzorgermaatje ondersteunt de mantelzorger zelf met datgene waar hij/zij behoefte aan heeft. Tot nu toe is dat het krijgen van een luisterend oor en het samen doen van een ontspannende bezigheid. Vrijwilliger Thuis ondersteunt ondertussen al diverse mantelzorgers met een maatje. Ze ervaren het als heel gezellig en stimulerend. Ze zijn blij met het begripvol luisterend oor en ervaren een hele goede klik. En de maatjes zijn enthousiast.
Mevrouw Masselink is 81 jaar en raakt emotioneel als ze vertelt over de afgelopen twee jaar van haar leven. Haar man heeft twee jaar geleden een hartinfarct en de diagnose dementie gekregen. “Het was zoeken hoe ik daar mee om moest gaan. Dat is heel moeilijk geweest, en nog steeds. ’s Morgens kijk ik automatisch naast me om te kijken waar mijn man is. We zijn dit jaar 53 jaar getrouwd en altijd gelukkig geweest. Nu is het ineens afgelopen. Het hakt erin. Ik moet het allemaal verwerken in een korte tijd.”
“In september 2023 is mijn man naar een verzorgingstehuis gegaan. In de afgelopen twee jaar dat hij nog thuis woonde, zag ik hem wekelijks achteruit gaan. De laatste twee weken, hebben mijn twee zoons de zorg ’s nachts overgenomen, zodat ik kon slapen. Na twee jaar mantelzorgen was ik helemaal afgedraaid. Ik ben nu nog aan het herstellen. Het is een soort rouwproces, ik moet het loslaten, afstand nemen.”
De huisarts heeft ervoor gezorgd dat Maria van Vrijwilliger Thuis een vrijwilliger voor mevrouw Masselink heeft gezocht. Begin januari 2024 kwam Maria vrijwilliger Mariane voorstellen. Het klikte meteen en sinds de maandag daarop komt Mariane één keer per week. Mevrouw vindt het heel prettig. Mariane zet haar aan tot positieve dingen. Ze heeft bijvoorbeeld een schrift meegenomen, zodat mevrouw haar gevoelens op kan schrijven. Tot nu toe schrijft ze er dagelijks in. Mariane: “Als we samen komen, dan gaan we eerst koffie drinken en praten. Ik mag het schrift van mevrouw Masselink lezen. Daarna maken we een wandelingetje. En als we geen zin hebben, of het regent, dan doen we een spelletje Rummikub.”
De moeder van Mariane heeft ook dementie, maar haar ouders hebben elkaar nog, en ze is nog niet zover in het proces. “Vandaar dat ik dit werk ook doe om ervaring op te doen. Het is voor mij een ervaring om te kijken hoe andere mensen het meemaken. Ik heb nog een andere hulpvrager waar de vrouw mantelzorger is van haar man. Als de vrouw dan even naar de fysio moet, blijf ik bij haar man. Ik ben daar het maatje van meneer, een Thuismaatje. We kijken foto’s van vroeger, en ik zet Mozart op, omdat hij vroeger piano speelde. Als ik zie dat mensen er blij van worden, word ik ook blij. Ik weet hoeveel mensen eenzaam zijn en daarom doe ik het ook. Vooral oudere mensen willen alles liever zelf oplossen. Ook mijn ouders willen geen hulp.”
Mevrouw Masselink: “ik heb altijd zoiets gehad van, ik zoek het zelf wel uit. Maar dat is niet te doen, je moet hulp zoeken. Dat is heel belangrijk om te accepteren, dat je als mantelzorger hulp nodig hebt. Daar ben ik te laat achter gekomen, dat ik hulp nodig had.”
Mevrouw Masselink ziet Mariane als een vriendin en Mariane beaamt dat met “ja zeker. Tot nu toe gaat het goed. Ik zie mevrouw veranderen en opbloeien. Vandaag is ze wat emotioneler, maar ik zie dat het steeds beter gaat.” “Ja ik voel me echt beter en positiever.”
Behalve met een Mantelzorgermaatje kan een mantelzorger ook ontlast worden door een Vertrouwelingmaatje die de zorgvrager begeleidt bij medische afspraken; door een tweede luisterend oor te zijn in de spreekkamer en een kort verslagje te maken. Een Thuismaatje voor de zorgvrager stelt de mantelzorger in de gelegenheid even tijd voor zichzelf te hebben. Vrijwilliger Thuis biedt ondersteuning afgestemd op de persoonlijke wensen, interesses en behoefte van alle betrokkenen, in aanvulling op de professionele zorg.
Behoefte aan een maatje? Ken je iemand voor wie het nuttig zou zijn? Interesse om maatje te worden? Neem contact op via vrijwilligerthuis@meezhn.nl of bel met Maria van den Akker op 06 106 467 65.