Even niets zeggen mag ook

“Mijn uitgangspunt is: Ik kom voor u, zeg maar waar u zin in hebt om te doen”, zegt Martien van der Heijden (62) uit Zoetermeer. Hij is Thuismaatje en gaat elke twee weken een paar uur op bezoek bij een oudere meneer met beginnende dementie. “Soms staat hij al bij de deur met zijn jas aan om te gaan wandelen, een andere keer kletsen we thuis wat en soms heeft hij zin om ergens een kop koffie te drinken. Hij mag kiezen wat we doen.”

Martien geniet van de verhalen van zijn maatje. “Hij heeft vroeger de pilotenopleiding gedaan en vertelt hoe hij de wereld overvloog en zijn Indonesische vrouw heeft leren kennen. Hij heeft prachtige verhalen. Mijn vorige maatje was niet zo’n prater. Bij hem nam ik een pot met briefjes mee met daarop vragen, stellingen en gespreksonderwerpen. Daar kwamen verrassende gesprekken uit. Er zijn altijd wel dingen om over te praten. Maar even niets zeggen mag natuurlijk ook.”

Thuismaatjes geven hun maatje persoonlijke aandacht. Ze zijn er voor mensen die alleen wonen en een zeer klein netwerk hebben en voor wie een bezoekje van een maatje een belangrijk contactmoment is. Ook ondersteunen ze mantelzorgers. Als het maatje er is, kan de mantelzorger even iets voor zichzelf doen, even op adem komen.  

Martien werkt drie dagen in de week bij een verzekeringsmaatschappij en vindt dat hij daarnaast iets kan doen voor ‘iemand in de maatschappij die dat nodig heeft’. “Kleine moeite, groot plezier. Het is prettig om iets voor een ander te doen. Toen mijn jongste zoon ziek was, heb ik zelf ervaren hoe het is als er mensen voor je klaarstaan zonder er iets voor terug te verwachten.” 

“We hebben allemaal een druk leven, maar waar geef je prioriteit aan? Soms moet je tijd maken voor een ander. Ik vind dat ik dit moet doen. Dat is ook iets wat ik van huis uit heb meegekregen: mijn moeder was actief vrijwilliger bij burenhulp en belcirkels. Mijn vrouw is vrijwilliger bij de Voedselbank. Ik vind het fijn om maatje te zijn. Het geeft een voldaan gevoel om mijn maatje en zijn familie blij te maken. En eerlijk, wat zijn nu twee uurtjes van mijn tijd in de twee weken?!” 

MEE ZHN – Vrijwilliger Thuis Zoetermeer heeft Thuismaatjes en sinds 1 februari ook Vertrouwelingmaatjes. Voor meer informatie kijk eens op: www.meezhn.nl/mee-in-uw-gemeente/zoetermeer

Thuismaatjes in cijfers:

Vrijwilliger Thuis is onderdeel van Mee Zuid-Holland Noord. In 2021 zijn Zoetermeerse inwoners bij 102 hulpvragen ondersteund door Thuismaatjes. Eind 2021 had Vrijwilliger Thuis 88 vrijwilligers.
In 2021 is er 55 keer een nieuwe koppeling gemaakt tussen een vrijwilliger en een inwoner met een hulpvraag.  

Dankzij Thuismaatjes krijgt iedereen de kans om mee te doen want iedereen telt mee.