Eerste OV-coachdiploma’s uitgereikt: “Ik voel me vrijer en zelfverzekerder”

Den Haag, 28 maart 2025 | Zelfstandig reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor sommige mensen is de drempel om die stap te zetten groot, bijvoorbeeld door een beperking. Dankzij de OV-coach hebben zij de kans om die drempel te overwinnen en hun vrijheid terug te krijgen.

Vandaag ontvingen twee deelnemers hun OV-coachdiploma uit handen van wethouder Robert Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu) en Jeffrey Keus, bestuurder van de MRDH en wethouder mobiliteit in Leidschendam-Voorburg in het Stadhuis Den Haag. Voordat de diploma’s werden uitgereikt, maakten de wethouders samen met een trainer en een deelnemer van de OV-coach een tramrit door Den Haag om zelf te ervaren hoe deelnemers zelfstandig leren reizen.

De OV-coach is een initiatief dat al jaren succesvol werkt in de omgeving van Amsterdam en sinds vorig jaar ook in Den Haag en Rotterdam van start is gegaan. De OV-coach wordt uitgevoerd door Stichting MEE en biedt deelnemers begeleiding door een OV-coach. Deze OV-coaches zijn stagiaires van mbo- en hbo-opleidingen die na hun studie gaan werken met mensen binnen het onderwijs, sociaal domein of vrijwilligers.

OV-coach diplimauitreiking op 28 maart 2025 met deelnemers, coaches, directeur erna schmit, projectleider denise spierenburg
Op de foto van links naar rechts: Denise Spierenburg (projectleider OV-coach), Busra Bulut (deelnemer OV-coach met diploma), Abigail Abrafi (OV-coach), Jeffrey Keus (bestuurder MRDH & wethouder), Kevin Thiele (deelnemer OV-coach met diploma), Melda Uysal (OV-coach), Sarah van Os (OV-coach), Noa Boom (OV-coach), Aslan Oral (deelnemer OV-coach met diploma) Fabienne Veldhoen (OV-coach), Zanyuan van den Berg (OV-coach), Robert Barker (wethouder), Erna Schmit (directeur MEE ZHN).

Een belangrijke mijlpaal

Directeur Erna Schmit van MEE ZHN benadrukte het belang van de OV-coach: “Voor onze deelnemers gaat er een hele wereld open. Dit is de start van een nieuw leven: onafhankelijk reizen naar vrienden, familie en werk. Op deze manier krijgen onze cliënten weer hun leven terug.”

De diploma-uitreiking vond plaats in aanwezigheid van enkele vertegenwoordigers van de partijen die op 29 mei 2024 de Intentieverklaring OV-coach ondertekenden met als doel dat deelnemers zelfstandig kunnen reizen. Zo was Peter Schouten er van de organisatie Noot en Jules namens Stichting Voorall.

“Het is geweldig om te zien hoe onze deelnemers groeien in hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid.”

Deelnemer Kevin Thiele deelde enthousiast zijn ervaring: “Dankzij mijn OV-coach durf ik nu zelfstandig naar mijn werk en familie te reizen. Ik voel me vrijer en zelfverzekerder. Ik ga nu zelf oefenen om naar mijn vrienden te reizen.” OV-coaches André Bom en Fabienne Veldhoen voegden hieraan toe: “Het is geweldig om te zien hoe onze deelnemers groeien in hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid.”

ov coaches en deelnemer staan op de foto voor den haag centraal

Vrijwilliger André Bom en stagiair Fabienne Veldhoen met deelnemer Kevin Thiele

Wat doet een OV-coach?

Een OV-coach helpt mensen die nog niet durven of kunnen reizen met het openbaar vervoer, de fiets of lopend. In enkele weken leren deelnemers om stap voor stap hun reisvaardigheden te ontwikkelen, afgestemd op de behoeften van de deelnemer. Denk aan het leren van een bepaalde route naar vrienden, studie of werk. Ook leer je omgaan met onverwachte situaties, prikkels en/of angsten onderweg. Iedereen vanaf 12 jaar die moeite heeft met zelfstandig reizen, kan gratis gebruikmaken van een OV-coach in de gemeentes Den Haag en Amsterdam. Aanmelden voor een OV-coachtraject in Den Haag kan hier.

Foto gemaakt door Phil Nijhuis Fotografie, met dank aan de Gemeente Den Haag