Een stem voor mensen met een onzichtbare beperking

In gesprek met Maria Netten, cliëntondersteuner bij MEE ZHN.
Maria Netten, cliëntondersteuner bij MEE ZHN
Maria Netten (27) put inspiratie uit haar vermogen om mensen met een beperking te helpen en in hun kracht te zetten. Het creëren van een veilige ruimte waarin ze zich gehoord en begrepen voelen, vormt de basis van haar werk. “Als we samen stappen kunnen maken, geeft me dat veel voldoening.”

Bij MEE Zuid-Holland Noord kunnen mensen met een beperking terecht voor onafhankelijke clientondersteuning. “Die beperking kan een licht-verstandelijke beperking zijn, autisme of niet aangeboren hersenletsel,” vertelt Maria Netten. “Wat deze mensen eigenlijk allemaal gemeen hebben, is dat de beperking vanaf de buitenkant meestal niet te zien is. Dat maakt dat ze vaak worden overschat. En juist op dat vlak maken wij bij MEE vaak het verschil.”

Begrip

Ondanks dat Maria pas een jaar bij MEE werkt, heeft ze wel altijd feeling gehad met een kwetsbare doelgroep. Voorheen als maatschappelijk werker, nu als clientondersteuner bij MEE Zuid-Holland Noord. “Ik probeer een goede inschatting te maken van wat iemand kan, of juist moeilijk vindt zodat ik goed bij de client kan aansluiten. Vervolgens gebruik ik dat om ze in hun kracht te zetten. Het zijn soms de kleine stapjes die van grote betekenis zijn. Voor sommige is het al een opluchting als ze zich begrepen voelen.”

Praten over emoties

Een van haar eerste cliënten die ze samen met een collega begeleidde was een jongen van 25 jaar. “Tijdens een gesprek met verschillende hulpverleners kreeg hij een vraag waar hij het antwoord niet op wist. Hij wilde toen iets uitleggen aan de hand van een voorbeeld, maar dat werd geïnterpreteerd als dat hij geen verantwoordelijkheid wilde nemen. Boos liep hij weg. Ik heb hem daarna gebeld en we hebben het erover gehad. Hij had gewoon wat hulp nodig bij het onder woorden brengen. Praten over emoties is voor menigeen al lastig, laat staan voor iemand met een beperking. Zij hebben vaak moeite om zich in een ander in te leven en weten niet hoe ze kunnen overkomen.”

Trainingen

Als consulent bij MEE volg je het eerste jaar diverse trainingen en workshops. Een aantal zijn verplicht, andere op interesse. Maria: “Ze zoomen in op de verschillende doelgroepen die we vanuit MEE begeleiden. Het is fijn om bij elke beperking de achtergrondinformatie te hebben en te bespreken hoe en wat je voor deze mensen kunt betekenen. Zeker in het eerste jaar is er voldoende ruimte om de trainingen te volgen en de kennis gelijk bij je cliënten toe te passen.”

Woorden letterlijk nemen

Een eyeopener voor Maria was een opdracht waarbij ze naar een mop moest luisteren terwijl ze op de achtergrond allemaal ruis hoorde én moest balanceren op een bal. “Ik kreeg heel veel prikkels tegelijkertijd binnen, het was echt moeilijk om te horen hoe de mop ging. Deze ervaring heb ik vervolgens meegenomen in mijn werk.” Ook moest ze tijdens een training een afbeelding beschrijven. “Samen met mijn collega’s gaf ik er gelijk betekenis aan, terwijl iemand met autisme een afbeelding heel letterlijk neemt. Het maakt je er bewust van om geen spreekwoorden en metaforen te gebruiken. In mijn enthousiasme ontglipt me er weleens eentje, zoals ‘de tijd vliegt’ of ‘je hebt een gat in je hand’. Dat is heel verwarrend voor cliënten, want ’mijn hand is toch heel?’ Ik heb het gelukkig altijd snel door en leg dan uit wat ik bedoelde.

Aansluiten

Maria: “Waar we bij MEE heel goed in zijn, is aansluiting vinden bij onze cliënten. We verwachten tegenwoordig veel van mensen en de wereld waarin we leven gaat snel. Wij kunnen voor mensen met een beperking het verschil maken door de vertaalslag te maken wat iets voor iemand betekent. Dat geeft vaak rust, en van daaruit kunnen we verder helpen. Heel belangrijk is dat ik daarbij makkelijke woorden gebruik, korte zinnen en concreet ben, zonder betuttelend te zijn. Het blijven volwassen mensen. Ik laat de beperking nooit in de weg zitten in het contact met mijn cliënten.”

Tekst: Milou Oomens | Doelgroep in beeld