Een maatje bij medische afspraken

Eén van de diensten van MEE ZHN – Vrijwilliger Thuis is Vertrouwelingmaatje. Een Vertrouwelingmaatje is een luisterend oor en verslaglegger bij persoonlijke afspraken en vertrouwenskwesties, zoals afspraken met artsen. Het is een unieke en innovatieve dienst in Nederland voor mensen met een chronische ziekte en/of beperking, geheugenproblemen of dementie, met een klein sociaal netwerk, die thuis wonen.

In augustus 2023 kwam hulpvrager Marja in contact met haar Vertrouwelingmaatje Carolien. Marja heeft MS, maar kon alles nog zelf, totdat zij in 2022 een herseninfarct en epilepsie kreeg. Vanaf dat moment is zij rolstoelafhankelijk geworden. Bij belangrijke afspraken hielp haar moeder. Marja: “Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder bij me kwam en zei: ‘Ik kan niet meer met je mee, want ik moet geopereerd worden.’ En ze vertelde dat ze had gelezen over Vertrouwelingmaatje. Ze heeft toen Maria, vrijwilligerscoördinator van Vrijwilliger Thuis, voor mij gebeld. Maria kwam bij mij op kennismakingsgesprek. Ik vond het best moeilijk omdat ik niet wist wie ik als Vertrouwelingmaatje kon verwachten. Gelukkig zei Maria: ‘tijdens de kennismaking met de vrijwilliger kom ik mee.’”

Carolien is in juni 2022 begonnen als Vertrouwelingmaatje. Marja is de derde hulpvrager die zij helpt. Met haar eerste hulpvrager gaat ze nog steeds met veel plezier mee met artsenbezoeken, tot grote tevredenheid van de hulpvrager en haar mantelzorger, die zelf niet mee kan. De tweede hulpvrager had geen behoefte meer aan een maatje. Toen Maria Carolien opbelde dat ze nog een hulpvrager had zei Carolien: ”Kom maar op.” Maria heeft vervolgens een afspraak gemaakt met Marja zodat ze konden kennismaken met elkaar. Carolien: “Ja, en volgens mij klikte het wel aardig, toch?” Marja: “Ja, we hebben gelijk zitten lachen.” Carolien heeft vroeger in de zorg gewerkt, op de operatiekamer van het ziekenhuis. “Het leek me wel wat om als tweede paar oren mee te gaan met iemand.”

Het is heel wisselend hoe vaak Marja hulp nodig heeft; soms is dat 3 keer in de week, soms een tijd ook niet. Marja: “We zijn al heel vaak naar de tandarts geweest en een paar keer naar de dokter. Ik ben er blij mee, want als we terug komen gaan we ook even gezellig thee drinken.” Voor Marja is het bijna een uitje iedere keer, omdat ze haast niet buiten komt.
Alle afspraken worden in overleg met Carolien gemaakt, zodat het lukt om iedere keer mee te gaan. Carolien: “Van tevoren bespreken we wat we willen vragen. Bij de specialist gaan we dan het lijstje af.” Marja: “Nu de dokter weet wie ik bij me heb, gaat het gesprek veel makkelijker.” Soms praat Carolien mee tijdens het doktersbezoek. “Als we thuiskomen schrijft Carolien alles op wat er is gezegd en afgesproken. Dat hebben we netjes in een schriftje staan.”

Carolien: “Ik werk niet meer, maar dat is geen voorwaarde om Vertrouwelingmaatje te kunnen zijn. Je moet er enkel overdag ruimte voor hebben. Een afspraak in het ziekenhuis duurt gemiddeld 2 tot 3 uur. Als we naar de tandarts gaan, zijn we binnen 1 uur weer terug. En dan zitten we nog even. Ik vind het fijn dat ik als Vertrouwelingmaatje een concreet doel heb. Ook vind ik het belangrijk dat er meer mensen hulp gaan bieden aan deze doelgroep.” En het is absoluut geen noodzaak dat je een medische achtergrond hebt.

Als er te veel medische afspraken zijn is het mogelijk dat er twee maatjes bij een hulpvrager komen die in overleg de afspraken verdelen.

Interesse als vrijwilliger? Behoefte aan een Vertrouwelingmaatje? Neem contact op via vrijwilligerthuis@meezhn.nl of met Maria van den Akker 06-10646765.