‘Bezoek van vrijwilligster Wil is voor mijn moeder het hoogtepunt van de week.’

MEE – Vrijwilliger Thuis is altijd op zoek naar vrijwilligers die zich (twee)wekelijks inzetten bij mensen die chronisch ziek zijn en/of een beperking, geheugenproblemen of dementie hebben. Vrijwilliger Thuis biedt hen gezelschap in de thuissituatie en geeft dankzij deze inzet een mantelzorger even vrijaf. Zo ook bij mevrouw Van Rongen (86) en haar dochter Astrid, die haar mantelzorger is én een eigen bedrijf heeft.

Mevrouw Van Rongen heeft sinds zes jaar de ziekte van Alzheimer. Wij zoeken haar en vrijwilligster Wil op tijdens hun vaste woensdagmiddag-ontmoeting. Astrid sluit voor de gelegenheid aan.

Hoe het begon

Wil reageerde bijna drie jaar geleden op een oproepje in het Streekblad. Gezocht werd naar iemand die van handwerken hield en van kunst en die tweewekelijks beschikbaar was. Dat past bij mij, dacht Wil. Martine de Waal, vrijwilligerscoördinator van Vrijwilliger Thuis, zag meteen dat dit wel eens een hele goede match zou kunnen zijn. ‘Mijn moeder wilde eigenlijk liever niet een vreemd iemand in haar huis’, vertelt dochter Astrid. ‘Ik vond dat ze het toch moest proberen. Haar wereld werd erg klein. En ook voor mij was het fijn als er iemand bij zou komen.’

De kennismaking

Mevrouw Van Rongen, Astrid en Wil lachen breeduit als zij over de kennismaking vertellen. ‘Ooh, wat een mooie tegeltjes … wie heeft dat tableau gemaakt?’ vroeg Wil toen ze de gang binnen kwam. Toen bleek meteen hoe creatief en kunstzinnig mevrouw Van Rongen was. En dat de tegeltjes zelfs in het Tegelmuseum gehangen hadden. Na een half uur kletsen kwamen ze de huiskamer eindelijk binnen.

Creatief

Mevrouw Van Rongen en Wil hebben altijd iets om over te praten. Of mevrouw helpt Wil met een probleempje met naaien. Zoals ook tijdens het interview, met de mouwinzet van een bloesje. Mevrouw heeft veel en bijzondere kleding gemaakt en vertelt daarover honderduit. Over de trouwjurk van Astrid en die van haarzelf. En over poppen maken. Over het naailes lesgeven aan de keukentafel. En over de ‘haute couture’, die op een tentoonstelling te zien was en nu boven hangt. Trots is zij ook nog altijd op de door haar ontworpen tasjes en op het vermaarde (klederdracht) hoedje dat prijkt in een vitrine in de huiskamer. ‘Ze zou een tweede Taminiau kunnen worden’, zegt Wil. ‘Ze kan alles en ze heeft zo veel ideeën. Het lukt tegenwoordig jammer genoeg minder om daar iets mee te doen.’ Toch kwam er een paar maanden geleden nog wel een Punch-machine (zie foto). Mevrouw vertelt enthousiast dat ze Wil geleerd heeft hoe daarmee te werken

Bijzondere band

‘Er valt nooit een stilte’, zegt Wil. ‘Soms’, zegt mevrouw Van Rongen, ‘als we een bonbon eten ….’. Het klikte zo goed, dat Wil besloot wekelijks op bezoek te komen in plaats van tweewekelijks. ‘Het hoogtepunt van de week’, noemt Astrid het. ‘Wil is er echt helemaal voor mijn moeder’. Wil heeft inmiddels met de hele familie kennis gemaakt. Graag gaan ze samen op pad, nu dat weer kan: naar de stad, naar buiten. En ze verheugen zich op nog vele fijne ontmoetingen!

Thuismaatje worden?

Spreekt dit vrijwilligerswerk je aan? Je kunt je aanmelden voor een kennismaking en het krijgen van meer informatie via vrijwilligerthuis@meezhn.nl, bellen naar 06-10646765 of bekijk deze pagina.