Tonnie de Groen, schoonmaak- en cateringmedewerkster:
Ik vind schoonmaken zelfs leuk!

“Sinds een jaar of drie ben ik gedetacheerd bij VTV, via wat nu Werkse heet. Het vroegere Combiwerk. Daar ben ik terechtgekomen omdat ik in de jaren negentig heel ziek geworden ben. Ik had het benauwd en hoestte veel, ik had weinig zuurstof en voelde me heel slecht. Ik ging naar de dokter en die stuurde me door naar het ziekenhuis. Daar constateerden de artsen dat ik veel te weinig zuurstof in mijn bloed had. Dat kwam door een allergie. Toen ik weer hersteld was, lukte het me niet meer om een baan te vinden. Ik heb de ‘langzaam leren school’ gedaan, en dan krijg je aan het einde geen diploma.  En dat heb je wel nodig als je een baan wilt. Vroeger wilde ik altijd zuster worden en in het ziekenhuis werken. Ook omdat ik als kind veel in het ziekenhuis gelegen heb vanwege allerlei operaties aan mijn benen. Maar een baan in het ziekenhuis was te hoog gegrepen voor mij. Daarom ben ik in de catering gegaan, want dat vind ik ook leuk.

Toen ik nog bij Combiwerk zelf zat, deed ik daar de koffie. Dat beviel goed. Maar omdat ze daar gingen verhuizen, moest ik wat anders gaan doen. Aanvankelijk had ik mijn bedenkingen bij het activiteitencentrum waar ik nu werk. Vooral ook omdat ik hier moet schoonmaken. En ik dacht altijd dat ik dat niet goed kon. Bij een vorige baan waren ze er niet tevreden over en dat heeft me heel onzeker gemaakt. Maar hier gaat het prima. Ik vind schoonmaken zelfs leuk! Toen ik in de herfstvakantie vrij was geweest, zei iemand ‘je kan wel zien dat Tonnie niet is geweest, het is helemaal niet schoon hier’. Dat was een mooi compliment!

Naast het schoonhouden van de ruimtes heb ik ook veel andere taken. Ik veeg de stoep buiten en haal het onkruid weg uit de plantenbakken. Ik schenk koffie als er een bijeenkomst is en ik snijd de cake. Ik doe post in enveloppen en breng dat naar het hoofdkantoor van MEE. Ik help mee bij de bingo, en als er een uitje is en mensen hier verzamelen zorg ik voor een drankje.

De mensen die deelnemen aan de activiteiten en clubs ’s avonds zijn mensen met een beperking. Ik vind het zo’n leuke doelgroep! Laatst was er een kookclub en toen ik vroeg hoe de pannenkoeken gesmaakt hadden, werd ik spontaan omhelsd. Mensen zijn zo enthousiast. Ja, dat is erg leuk. Ik sta  daarom ook achter de bar bij de vrijdagavondsoos voor de deelnemers. Dat doe ik eenmaal per twee weken. Iedereen kletst tegen me als ik achter de bar sta. Ik praat dan terug en maak af en toe een grapje, maar ik doe natuurlijk wel gewoon mijn werk. En daar heb ik plezier in.”

Tonnie-1defweb.png